Pieni PiKa-siivousopas osa 1
Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, miten paljon kemikaaleja kotisi siivoustuotteet todella sisältävät? Kotitalouden kemikaalikuorma voi olla yllättävän suuri, varsinkin kun käytetään usein monia erilaisia puhdistusaineita. Milloin olet viimeksi lukenut puhdistusaineen sisällysluettelon, tai ottanut selvää, mitä erilaiset tuote- ja kemikaalien nimet todella tarkoittavat?
Tässä blogissa jaamme muutamia vinkkejä, kuinka voit pienentää kotisi kemikaalikuormaa ja samalla tehdä ympäristöystävällisempiä valintoja.
Kemikaaliton siivous onnistuu kotioloissakin
1. Luonnonmukaiset puhdistusaineet:
Siivousaineiden valinnassa kannattaa suosia luonnonmukaisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi etikan ja ruokasoodan yhdistelmä toimii kotitaloudessa loistavasti monenlaisissa siivoustöissä ja on samalla ympäristöystävällinen vaihtoehto. Pelkkä sooda poistaa myös tehokkaasti hajuja jääkaapista, roskasäiliöstä ja vaikka kengistä. Hajustettujen roskapussien, wc-raikastimien ja kenkädeodoranttien ostaminen on turhaa ja ne lisäävät kemikaalikuormaa huomattavasti. Puhdistusaineen annosteluun on myös hyvä kiinnittää huomiota. Pesuaineella läträämisellä on huomattavasti enemmän huonoja kuin hyviä puolia olivat ne luonnonmukaisia tai ei.
2. Veden voima:
Höyrypuhdistin on mahtava väline monipuoliseen siivoukseen ilman kemikaaleja. Se poistaa tehokkaasti likaa ja bakteereja, ja tarvitsee vain vettä toimiakseen. Siivous pelkällä vedellä sopii kaikille pinnoille. Vedellä siivoaminen vähentää kodin kemikaalikuormaa olennaisesti, usein vesijohtovesikin riittää lian poistamiseen, kunhan apuna käyttää mikrokuituliinaa tai -moppia. Muistathan kuitenkin, että vettä tarvitaan vain sen verran, että liina on nihkeä. Kostealla (tai märällä) liinalla pyyhkiminen saattaa vaurioittaa pintoja pitemmän päälle. Pölyjen pyyhkimiseen taas riittää oikein hyvin pelkkä kuiva liina.
3. Ympäristöystävälliset siivousvälineet:
Kierrätysmateriaaleista valmistetut mikrokuidut ovatkin jokaisen siivoojan salainen tehoase. Kierrätysmuovista tehtyjä, laadukkaita siivousvälineitä saa kotimaisiltakin valmistajilta. Tällaiset välineet ovat yhtä laadukkaita kuin muutkin välineet, mitä pidempään välinettä käytetään, sitä vähemmän se lisää jätemäärää.
4. Ilmanvaihto ja tuulettaminen:
Ilmanvaihto on avainasemassa kemikaalien haihtumisen kannalta. Muista tuulettaa kotiasi säännöllisesti, jotta ilma vaihtuu ja muut mahdolliset kodin kemikaalit haihtuvat pois. Kemikaalejahan ei aivan täysin pääse pakoon, niitä kun on nykyään kaikissa käyttämissämme tuotteissa. Talvella tuulettaminen raikastaa kodin ihanasti!
5. Ekologiset pakkaukset:
Kun ostat puhdistustarvikkeita, suosi isoja pakkauksia tai harkitse vaihtoehtoisia ratkaisuja, kuten täyttöpakkauksia. Myös kierrätysmateriaaleista tehtyjä pakkauksia on enenevissä määrin tarjolla. Edellä mainittuja asioita suosimalla vähennät muuallakin syntyvää kemikaalikuomaa, kotona tulevaa jätettä ja säästät rahaa pitkällä aikavälillä. Kotona riittää muutama varsinainen puhdistusaine, tiskiaineen lisäksi kodin siivoukseen riittää yleispuhdistusaine, joka tehoaa todella moneen likaan annostusta säätämällä. Jos lika ei ole näkyvää voi hyvinkin riittää, että pyyhkii pinnan pelkällä vedellä ja nihkeällä mikrokuituliinalla tai lisäten pikkuruisen määrän ainetta. Jos likaa on paljon tai se on pinttynyttä, voi puhdistusainetta annostella valmistajan suositteleman maksimimäärän.
Pienet muutokset voivat tehdä suuren eron!
Pienentämällä kotitalouden kemikaalikuormaa voit helposti parantaa sisäilman laatua ja se voi myös auttaa sinua voimaan paremmin. Luonnonmukaiset vaihtoehdot ovat usein yhtä tehokkaita kuin perinteiset puhdistusaineet, mutta ilman haitallisia sivuvaikutuksia. Mukavia siivoushetkiä kaikille!
Tietoa virallisista ympäristömerkeistä löydät täältä : https://www.kuluttajaliitto.fi/materiaalit/vastuullinen-kuluttaminen-ymparisto-ja-energiamerkit/ ja pesuaineissa käytettävistä ympäristömerkeistä tietoa löytyy täältä: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/10/02/tunnetko-pesuaineiden-yleisimmat-ymparistomerkit
Terveisin,
PiKa Puhtauden kotisiivoustiimi